Wednesday, April 13, 2016

UNTUK DIJUAL : Lot Banglo Bandar Tasik Kesuma, Beranang Selangor

Teks: Norlia Haris
Foto: Koleksi peribadi


Lokasi : Lot banglo " Hill View " untuk dijual di Bandar Tasik Kesuma, Beranang, Selangor
Status : Pertanian
Zoning: Perumahan
Freehold Malay Reserved ( FMR )
Keluasan : 4500sf - 5800sf
Harga: RM20 persf ( geran bersama )

Kemudahan:
Berhampiran dengan sekolah rendah & menengah Bandar Tasik Kesuma.
Hanya 15 minit ke Kajang @ Bangi. 20 minit ke Putrajaya.
Berhampiran dengan susur keluar highway LEKAS.

  Lot 1 - 5000sf        RM100,000
  Lot 2 - 4500sf        RM90,000 ( SOLD )
  Lot 3 - 4500sf        RM90,000
  Lot 4 - 4500sf        RM90,000 ( SOLD )
  Lot 5 - 4500sf        RM90,000
  Lot 6 - 4515sf        RM90,000
  Lot 7 - 5865sf        RM117,300
  Lot 8 - 5500sf        RM110,000
  Lot 9 - 5500sf        RM110,000 ( SOLD )
Lot 10 - 5500sf        RM110,000 
Lot 11 - 4500sf        RM90,000
Lot 12 - 4500sf        RM90,000
Lot 13 - 4500sf        RM90,000




Maklumat lanjut sila hubungi 0136458580

Wednesday, January 13, 2016

UNTUK DISEWA : Rumah teres baru dekat UKM Bangi

Teks: Norlia Haris
Foto: Google


Rumah teres baru dekat UKM untuk disewa.
Hill Park 2 Bdr Teknologi Kajang
Hanya 5km dari UKM, Bandar Kajang dan Bangi.
4 bilik dan 3 bilik air.

Mencari penyewa Muslim, berkeluarga dan berkerjaya.
Rumah baru siap berpagar, taman permainan dan kawalan keselamatan 24jam.
Kawasan cantik dan selamat.
Dekat dengan semua akses masuk Kajang dan Bangi.

Sewa RM1200 sebulan termasuk maintenance fee setiap bulan.
Untuk masuk 2+1 campur deposit api air RM600.
Total RM4200. sudah termasuk perjanjian penyewaan.

Grill, lampu, kipas dan air cond bilik utama telah disiapkan.
Berminat, sila hubungi Bill Rohaizan 0136458580

Wednesday, November 11, 2015

UNTUK DIJUAL : Tanah Lot Banglo Beranang, Selangor




Lot banglo berdekatan Pekan Beranang.
Berhampiran dengan sekolah dan Balai Polis Beranang.
Harga hanya RM55,000 utk 1 lot.
Geran bersama. Pembeli tunai sahaja.
Keluasan 3500sf-4500sf

Tanah lot berhampiran dengan kemudahan asas.Tanah rata. Boleh terus buat rumah.
Berminat? Sila hubungi  Alia 0193575059
Bayaran booking rm2000. Unit terhad.



Wednesday, April 1, 2015

UNTUK DIJUAL : 51 Tanah Lot Banglo Bandar Baru Salak Tinggi

Teks: Norlia Haris

Assalamualaikum :)


Tanah lot banglo di Bandar Baru Salak Tinggi berhampiran Taman Desa Sri Qaseh dibuka untuk jualan. Rizab Melayu, Leasehold, Geran Individu sedia ada, RM45.00 persegi

Kemudahan awam:-
Pej. Daerah / Tanah Sepang - 5.7km
Ibu Pej. Polis Daerah ( IPD ) Sepang - 5.5km
Klinik Kesihatan Salak Tinggi - 4.9km
Salak Tinggi KLIA Transit - 7.9km
Stadium BBST - 8.5km
Stadium Nilai - 14.4km
TESCO - 12.2km
GIANT - 12.3km

Kemudahan pejabat- pejabat di BBST seperti :-
TNB - 4.6km
Syabas, Pejabat Pos, Pendaftaran Negara -
Kompleks Kosmoplek 6.8km
Kemudahan perbankan di Bandar Baru Nilai - 13km
Majlis Perbandaran Sepang - 22km

Pelbagai Jaringan Lebuhraya :-
MAJU Expressway
PLUS Highway
Damansara - Puchong Highway
Berhadapan dengan B20 ( Nilai - KLIA - Banting )
B15 ( Pintasan Dengkil - Cyberjaya - Putrajaya )

Hospital :-
Hospital Kanser NCI - 10.4km
Hospital Putrajaya -23.6km
Institut Kanser Negara, Putrajaya - 23.6km
Putrajaya-
Presint 5 & 6 - 16.7km
Presint 7 - 20.5km
Cyberjaya - 18km
KLIA -13.2km
KLIA 2 - 12km
Sepang International Circuit - 14.9km

Masjid berhampiran :-
Masjid Kg. Labu Lanjut - 1.2km
Masjid Al-Makmur, Kg. Ghicing - 2.4km
Masjid Kg. Salak Tinggi @ Pekan lama ST - 4.3km
Masjid Jamek Sultan Hisamuddin @ BBST - 7.5km
Masjid KLIA ( Masjid Sultan Abdul Samad ) - 7.8km
Masjid Putra Nilai, BBN - 12.3km
Masjid Ar Redha, Kg. Jenderam Hulu - 14.6km
Masjid Putra @ Putrajaya - 24.9km
Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya - 25.3km

Sekolah :-
Menengah :
SMK Seri Sepang @ BBST - 6.8km
Sekolah Agama Menengah BBST - 7.5km
SMK BBST - 9.4km

Rendah :
SK Kg. Baru Lanjut - 1.3km
SK Salak - 4km
SK BBST { Sesi KAFA ( JAIS ) tengahari } - 7km
SK KLIA, Taman Mawar, BBST - 11.3km

Universiti / Kolej berhampiran :-
IKTBN Sepang - 3.7km
Pusat Giat Mara di Pekan lama ST - 6km
Universiti Antarabangsa INTI - 8.8km
Nilai Universiti - 11.2km
MANIPAL International Universiti - 11.5km
Universiti Sains Islam Malaysia USIM - 14.9km
Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology ( UniKL MIAT ) - 12.6km
Universiti Multimedia di Cyberjaya - 21.8km
LIMKOKWING University di Cyberjaya - 22.3km
Admal Aviation College, BBST - 4.6km
Kolej KLIA, KLIA - 10.4km
Akademi Penerbangan Malaysia ( MAVA ), KLIA - 15.7km
Nilai International School - 11km

Untuk maklumat lanjut / lawatan ke tapak lokasi sila hubungi 0136458580 Bill Rohaizan

Friday, January 16, 2015

UNTUK DIJUAL : Banglo Eksklusif KLIA 2

Teks: Norlia Haris
Foto: Koleksi peribadi


Assalamualaikum...
Salam Jumaat :)








Tanah lot beserta rumah banglo berkonsep beli dan bina di kawasan Labu Lanjut, Sepang dibuka untuk tempahan.

TANAH GERAN INDIVIDU 
RUMAH BANGLO EKSKLUSIF 
KEDIAMAN ELIT
LOKASI STRATEGIK

UNIT TERHAD!! Hanya Terdapat 16 Lot Sahaja!!

LOKASI: Labu Lanjut, Sepang
TANAH: 54000kps (min saiz)
RUMAH: 1500kps (Built Up)
*4 Bilik Tidur
*3 Bilik Air
*1 Bilik Solat (Dilengkapi Tempat Wuduk)

-GERAN INDIVIDU
-BUMI LOT
-REZAB MELAYU
-ISLAMIC CONCEPT
-100% LOAN** (Private Loan / Government Loan)

BANGLO EKSKLUSIF ini ISTIMEWA kerana:
-Berada Di Kawasan Elit dan Strategik
-Terdapat Pelbagai Kemudahan DiSekitarnya
-Berada Bersebelahan Dengan Taman Perumahan Baru ''Taman Desa Indah Putera''
-HARGA PROMOSI: HARGA MAMPU MILIK
- Bilik Solat Berasingan (Islamic Concept)

PERCUMA:
-Perjanjian Jual Beli
-Yuran Guaman

JARAK LOKASI:
-5min SALAK TINGGI
-10min KLIA
-15min DENGKIL
-15min NILAI
-20min BANDAR BARU BANGI
-20min KAJANG
-20min PUTRAJAYA

-3min STESEN MINYAK
-5min SEKOLAH
-5min MASJID
-5min BANK
-7min BALAI POLIS
-10min HOSPITAL
-10min PASARAYA

INFRASTRUKTUR ASAS
-Jalan berturap 50'
-Pusat Bekalan Asas Elektrik Dan Air
-Sistem Saliran Dan Pengairan

Google Coordinate: 2.801400, 101.702428

Untuk pertanyaan @ lawatan ke tapak lokasi sila hubungi 0136458580 Bill Rohaizan.
Terima kasih.

Wednesday, November 19, 2014

UNTUK DIJUAL : Tanah Lot Banglo, Persiaran Emas, Kg. Sg. Kembong, Bangi


Teks: Norlia Haris
Foto: Koleksi Peribadi


Assalamualaikum...




TANAH UNTUK PEMBANGUNAN
LOT BANGLO GERAN INDIVIDU
PEGANGAN BEBAS TANAH MELAYU
(FREEHOLD MALAY RESERVED)
JALAN BANGI LAMA
KG. SUNGAI KEMBONG
  
Lot Banglo
Pegangan Bebas Tanah Melayu
(Freehold Malay Reserved)

No. Geran : GM1965, Lot No. : 94
Lokasi: Beranang Hilir, Mukim Beranang
Daerah: Hulu Langat, Negeri: Selangor
Status Tanah: Pertanian ke Perumahan
Zon: Perumahan

  
Latarbelakang: Tanah rata  seluas 4.8 ekar di Kg. Sungai Kembong, Jalan Bangi Lama ini dimiliki oleh sekeluarga penduduk asal yang berhasrat untuk memajukan tanah mereka untuk pembangunan. FB Global & Development telah bekerjasama dengan pemilik-pemilik untuk memajukan tanah tersebut. Keluasan yang dimajukan seluas 2.8ekar

Lokasi: Kedudukan tanah ini strategik, dimana ia berada di tengah-tengah pembangunan Bandar Bukit Mahkota (Lion Group), Bandar Seri Putra (UEM) dan Bangi Avenue (Trans Royal). Berada di dalam suasana kampung dan berdekatan dengan Bandar. Hanya 5km dari Tol Lebuhraya Utara Selatan Bandar Bukit Mahkota. Berada juga 5-10km dari pusat pendidikan seperti UKM Bangi, USIM Nilai, GMI Bangi, Kolej Mara Bangi, KUIS Bangi dan banyak lagi university dan kolej di Nilai.

Persekitaran (20km-30km radius): Berhampiran dengan projek Southville 400 ekar (Mah Sing Group), 500 ekar Serene Height (UEM & Sunrise), Bandar Puteri Bangi (IOI Properties), 680 ekar Nilai Impian (Sime Darby), 400 ekar oleh PNB, 400 ekar Alam Sari Bangi (I&P Berhad), 600 ekar EcoHill (SP Setia), 1089 ekar Eco Majestic (EcoWorld) dan 300 ekar Pelangi Semenyih 2 (MKH Holdings). Ini tidak termasuk projek perumahan skala sederhana dan kecil.

Harga hartanah sekeliling.
Harga rumah dalam 5km radius. Teres 2tingkat antara RM450,000 hingga RM600,000 ke atas, Rumah Semi-D 2tingkat antara RM700,000 hingga RM1,000,000. Dan Rumah Banglo 2 tingkat antara RM900,000 hingga RM2,500,000. Untuk harga lot banglo semasa sekitar tanah ini antara RM40 hingga RM70 sekaki.

Kesimpulan.
Tanah yang dicadangkan mempunyai potensi yang baik dari lokasi, kawasan sekeliling dan kepadatan penduduk. Pemintaan yang baik disekitar Bangi, Kajang dan Nilai serta harga yang rendah akan memberi pulangan yang baik bagi pelabur dan memiliki banglo sendiri bagi mereka yang suka suasana kampung dan dikelilingi bandar baru.

Kaedah Bayaran
(1)Bayaran Pertama 3% (deposit)
    
(2)Bayaran ke-2 (8%) dibuat semasa tandatangan Perjanjian Jual Beli (SNP) dalam tempoh kurang dari 14 hari selepas bayaran pertama.

(3)Bayaran ke-3 (50%) dalam tempoh 3 + 1 bulan dari tempoh bayaran ke-2 dibuat.


(4)Bayaran terakhir (40%) perlu diselesaikan dalam tempoh 7 + 1 bulan selepas bayaran


Jika anda berminat untuk melihat lokasi @ ingin maklumat lanjut boleh hubungi Bill Rohaizan di talian  0136458580. 


Terima kasih :)




Wednesday, March 5, 2014

Apa itu Kaveat?

Teks: Norlia Haris
Gambar: Carian google



Apa itu kaveat?

Berjumpa lagi kita dalam soal hartanah. Hari ini ingin saya kongsikan satu perkara yang selalu diperkatakan apabila bercerita tentang hartanah iaitu kaveat. Kaveat adalah sekatan atau pendaftaran halangan untuk sebarang urusniaga ke atas sesebuah hartanah. Tidak kira samada melibatkan urusan lelong, pembelian hartanah "sub sale" atau hartanah baru. Apabila kaveat didaftarkan atas sesebuah hartanah menyebabkan pemilik berdaftar tidak boleh membuat sebarang urusniaga terhadap tanah berkenaan semasa tempoh kaveat. Kaveat juga mekanisme yang disediakan oleh undang-undang untuk melindungi kepentingan seseorang ke atas urus niaga hartanah miliknya.

Terdapat empat jenis kaveat yang dinyatakan di dalam Akta Kanun Tanah Negara 1965 (Bab 19, Bahagian 1).

1. Kaveat Pendaftar. Kaveat jenis ini yang didaftarkan oleh Pendaftar ke atas Dokumen Hakmilik. Menurut Seksyen 320, antara tujuan kaveat jenis ini adalah untuk melindungi hak-hak pemilik tertentu dan juga berkaitan dengan hak-hak kerajaan. Ia juga untuk menghalang dari urus niaga yang tidak wajar dan penipuan.

2. Kaveat Persendirian. Sekatan atasan hartanah yang dimasukkan oleh individu atau sebuah badan yang mempunyai kepentingan ke atas pemilikan hartanah tersebut. Menurut Seksyen 322 Kanun Tanah Negara telah memperuntukkan pendaftaran kaveat yang menyatakan "sesiapa yang mempunyai kepentingan yang boleh didaftarkan, bolehlah memasuki suatu kaveat persendirian untuk melindungi kepentingan mereka."

3. Lien Kaveat. Kaveat cagaran atau pegangan atas satu dokumen hakmilik. Kebiasaan kaveat jenis ini didaftarkan oleh Bank atau syarikat pinjaman untuk menjaga kepentingan mereka setelah sesebuah hartanah dicagarkan atau disandarkan kepada mereka. Perkara ini disebut dalam Seksyen 330 dalam Akta Kanun Tanah Negara 1965.

4. Kaveat Amanah. Didalam Seksyen 332 pula menyatakan tentang kaveat amanah ini. Kaveat ini dimasukkan oleh pendaftar ke atas mana-mana individu atau badan yang memegang amanah ke atas milikan tersebut.

Apabila kita terlibat dalam satu urusniaga samada jualbeli, sewa atau pajakan sesebuah hartanah, kaveat ini adalah sesuatu yang amat penting untuk diperhatikan. Kita boleh melihat bukti kaveat pada dokumen hakmilik. Dengan itu, anda dinasihatkan untuk mendapatkan carian geran terbaru di Pejabat Tanah untuk melihat status samada hartanah itu mempunyai kaveat atau tidak. Ini kerana banyak kes berlaku apabila pembeli hartanah telah membuat bayaran pendahuluan tanpa melihat status terbaru, tetapi pertukaran hakmilik tidak dapat dilakukan kerana terdapat sekatan atau kaveat atas hartanah tersebut. Ada kemungkinan duit pendahuluan anda akan hilang amat besar.

Tempoh sekatan atau kaveat persendirian adalah selama 6 tahun, ia akan secara automatik akan terbatal selepas tempoh itu. Namun semua kaveat yang didaftarkan boleh ditarik balik atau dibatalkan oleh pengkaviet dengan hanya membuat pembatalan di Pejabat Tanah. Kaveat juga boleh dibatalkan dengan perintah mahkamah.

Sekian.

Wednesday, February 19, 2014

Makan Nasi Arab

Teks: Norlia Haris
Foto: Koleksi peribadi



Sebut sahaja nasi arab semua orang tahu. Nasi Arab bukan lagi asing di negara kita yang sememangnya kaya dengan pelbagai jenis makanan yang enak-enak dan lazat malah restoran nasi arab ini tumbuh umpama cendawan selepas hujan di negara kita. Ada lebih kurang 10 buah restoran bertemakan menu padang pasir ini di sekitar Kajang dan juga Bangi.

Selasa lepas, saya membeli nasi arab untuk makan malam bersama keluarga. Saya dan anak memilih nasi arab Kabsah ayam dan suami pula nasi arab Kabsah kambing. kami memang pelanggan tetap nasi arab di Foodcourt Uniten Bangi. Harga pun sangat berpatutan. Mula-mula dulu saya kurang gemar makan nasi arab disebabkan tiada sambal yang pedas-pedas tetapi mungkin kerana kerap kali menemani suami yang gemar ke restoran nasi arab, lama-lama saya boleh terima masakan timur tengah ini dan kini ianya merupakan makanan kegemaran kami sekeluarga. Kalau 2-3 minggu tidak makan nasi arab sudah terasa rindu.

Bila bertanya pada rakan-rakan tentang nasi arab ni, masing-masing ada cerita dan restoran nasi arab pilihan masing-masing. Namun rata-rata akan mengatakan restoran Sa'ba di Cyberjaya adalah pilihan utama. Pernah makan di  Restoran Sa'ba tu, memang ramai orang. Kalau datang waktu tengahari, kena tunggu meja kosong baru boleh makan. Makan nasi arab ni memang sedap tapi tidak boleh amalkan selalu sebab boleh 'koyak' dompet namun kalau orang belanja boleh je selalu. Haha :)








Friday, February 14, 2014

Petua menghilangkan batuk


Teks: Norlia Haris
Foto: Koleksi peribadi


Sudah dua minggu batuk saya masih belum baik-baik lagi, ubat batuk hari-hari saya makan tapi sekarang cuaca panas jadi bila tekak dah mula dahaga, pantang-larang sudah tidak peduli. Minum ais sejuk atau air tebu adalah penghilang dahaga terbaik. Nikmat. Gerai air tebu pula memang dekat dengan pejabat saya. Bila batuk saya semakin kerap, keras dan menyesakkan tangkai jantung suami saya yang mendengar, katanya saya perlu buat sesuatu. 

Ada beberapa petua untuk menghilangkan batuk ni, mungkin salah satu di antara beberapa petua ni serasi dengan diri kita. In shaa Allah.

Petua menghilangkan batuk 1
Campurkan 1 sudu madu lebah asli dengan 1 cawan air suam. Kacau hingga sebati dan minum 3 kali sehari.

Petua  menghilangkan batuk 2
Ambil perahan jus limau nipis dan dicampurkan dengan sesudu madu. Minum setiap pagi sebelum sarapan. 

Petua menghilangkan batuk 3
Ambil perahan jus limau nipis, sesudu madu, halia dimayang halus atau ditumbuk dicampur dengan air suam. Kacau sebati dan minum setiap pagi dan malam.

Petua menghilangkan batuk 4
Ambil 8 helai daun pudina dan rebus bersama beberapa ketul gula batu. Rebus kedua-dua bahan tadi selama 5 minit. Minum air rebusan tersebut sekerap mungkin hingga hilang batuk.

Petua menghilangkan batuk 5
Campurkan perahan jus limau nipis, 2 sudu kicap manis dan madu. Minum 3 kali sehari.

Petua menghilangkan batuk 6
Makan 2 ulas bawang putih bakar. Bakar bawang putih selama 2 minit. Kemudian, kupas kulit bawang berkenaan dan makan 2 ulas pada waktu malam.


Saya amalkan petua yang ketiga. Alhamdulillah, memang ada perubahan. Batuk saya sudah tidak sekerap seperti sebelumnya. Boleh kembali kerja dengan tenang dan tidur dengan lena tetapi kalau masih berterusan batuk tu eloklah segera dapatkan khidmat nasihat pakar perubatan takut-takut ada penyakit lain pula yang kita tak duga. Mencegah itu kan lebih baik daripada merawat :)


Monday, February 10, 2014

10 panduan membeli lot banglo untuk membina rumah

Teks: Norlia Haris
Foto: Carian Google






Assalamualaikum.


Selamat berhujung minggu.

Topik pada kali ini yang saya pilih ialah membeli tanah untuk membina rumah idaman anda. Ramai juga yang memilih untuk membuat banglo sendiri terutama apabila harga rumah teres yang dijual oleh pemaju agak mahal atau anda mempunyai impian untuk membina rumah banglo mengikut gaya dan citarasa anda sendiri. Jika anda mempunyai perancangan untuk membeli lot banglo berikut adalah 10 panduan membeli lot banglo untuk mengelakkan anda daripada tertipu @ timbul masalah-masalah di masa akan datang.

1- Lokasi yang dipilih adalah amat penting. Anda digalakkan untuk membeli lot banglo di lokasi yang sudah ada banglo dibina. Ini adalah petunjuk paling selamat kerana lokasi tersebut memang dibenarkan untuk membina banglo dan pastikan lokasi bukan kawasan rendah atau ada laluan air serta bukan kawasan curam atau kawasan yang tidak sesuai untuk membina banglo.


2- Namun jika pilihan anda seperti di atas kebiasaanya lot banglo tersebut dijual dengan harga yang agak mahal. Jadi jika budget anda sederhana maka anda boleh membeli lot banglo yang belum dipecahkan kepada individu title atau geran individu dan akan dilakukan pada masa hadapan. Kebiasaan pemaju atau pemilik tanah akan menghantar perancangan pecah lot bersama penukaran status tanah kepada pembangunan kepada pihak pejabat tanah daerah. Lot-lot banglo seperti ini banyak ditawarkan untuk dibeli. 


3- Jika anda ingin membeli tanah atau lot banglo lebih murah dan berani untuk mengambil risiko, anda boleh membeli lot banglo yang berkongsi nama dalam geran. Ianya tidak digalakkan tetapi jika anda yakin dan mempunyai wang tunai serta boleh berkongsi bersama adik beradik atau saudara- mara ia boleh dilakukan. Namun perlu diingatkan tanah tersebut tidak boleh dicagarkan kepada bank atau membuat pinjaman kerajaan.


4- Bagi keluasan minimum lot banglo pula, anda digalakkan membeli lot banglo paling kurang 3500 kaki persegi atau 4000 kaki persegi atau keluasan tanah paling ideal adalah 5000-6000 kaki persegi. Bagi yang mempunyai budget lebih bolehlah membeli 8000-10000 kaki persegi. Tidak digalakkan membeli Semi-D lot seluas 1800-2500 kaki persegi. Ia akan ada masalah untuk kelulusan dan pembinaan rumah pada masa akan datang.


5- Adalah paling baik jika dapat membeli 1 ekar tanah dalam 1 geran tersendiri kerana menurut Akta Kanun Tanah Negara, anda dibenarkan untuk membina 1 buah rumah atas 1 ekar tanah tanpa mengubah status tanah pertanian kepada pembangunan. Rumah banglo anda siap dengan dusun dapat dibina dengan keluasan tanah tersebut.


6- Zonning adalah perkara perlu anda tahu jika membeli lot banglo. Anda boleh membuat semakkan di Majlis Perbandaran samada lot banglo yang ingin anda beli berada di dalam zonning perumahan atau kawasan perancangan perumahan. Ini penting, jika tidak termasuk dalam zonning perumahan maka nanti status perumahan atau pembangunan yang dipohon agak sukar untuk didapati. Zonning biasanya hanya akan disemak semula 5-10 tahun sekali oleh pihak Majlis Perbandaran.


7- Perancangan pecah lot atas tanah oleh pihak pemaju juga perlu diperhatikan. Sesetengah pemaju kecil tidak ikut spesifikasi majlis perbandaran, ia akan menjadi masalah pada masa hadapan apabila lot banglo yang dijual berubah sempadan. Memang akan menjadi masalah besar, ada kemungkinan anda perlu memecahkan sebahagian rumah banglo yang dibina sebab telah termasuk sempadan tanah milik orang lain.


8- Infra adalah perkara paling penting semasa membeli lot banglo. Jika lot banglo sekelompok perlu ada rezab jalan 40-60 kaki persegi (bergantung pada majlis Perbandaran), tanah lapang, TNB, longkang, tangki air dan sistem pembentungan. Anda perlu ambil tahu dan mendapat kepastian daripada mereka atau pemaju yang membuat pecah lot tersebut. Banyak lot banglo yang dijual tidak meletakkan perkara ini sebagai perkara asas.


9- Perjanjian jual beli juga perlu diteliti, adalah lebih baik anda mendapat nasihat dari peguam lain selain peguam yang digunakan oleh pemaju yang membuat pecahan lot banglo tersebut. Perlu ada jangka masa serahan geran individu dan ketahui hak anda terhadap tanah yang telah dibeli. Ditakuti selepas anda membayar keseluruhan harga lot banglo tersebut tetapi setelah 2-3 tahun tiada apa-apa yang dilakukan ke atas tanah yang dijanjikan.


10- Pemaju juga adalah elemen terpenting dalam keputusan untuk membeli lot banglo. Ada sesetengah pemaju yang tidak bertanggungjawab apabila membuat pecahan lot. Sesetengah pemaju membuat kerja separuh jalan, tinggalkan pembeli dalam keadaan tergantung tidak bertali dan tiada apa-apa hak  ke atas tanah. Anda digalakkan berhati-hati dalam pemilihan pemaju atau individu apabila membeli lot banglo.


Berikut adalah antara perkara-perkara yang perlu anda ambil perhatian. Jika kita berhati-hati dari awal dengan membuat siasatan, kajian, pergi ke pejabat tanah dan Majlis Perbandaran, in shaa Allah kita dapat membeli lot banglo dan membuat rumah banglo yang kita impikan.


Jazakallahu khair.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...